Mar 17, 2014

Jalan jalan ke Bandung untuk kali ke 2 ....Part 1 .

  Assalammualaikum ......          
  Perasan tak dah tukar tag lama .Saja tukar ,dah lama tak masuk cerita jahit jahit .Rasa macam nak tukarlah .Biarlah blog ni jadi kisah kisah saya je .Ada cerita pasal jahit cerita pasal makan pasal jalan pasal kemas rumah ..hihihi ok juga kan .N3 kali ni nak cerita pasal Bandung .Punya lama ke Bandung,   bulan 3 baru lah boleh .Sebabnya gambar semua dalam dslr lepas tu nak transfer ke ipad tak boleh .Kena transfer ke laptop dulu.Gambar dah beribu baru nak di pindahkan .Ok nak cerita pergi Bandung untuk kedua kalinya .Tak tahu kenapa first time pergi macam tak puas berjalan .So kami decide pergi lagi sekali .Kali ni kami pergi anak beranak je .Pergi pun lama 6hari 5 malam .Masih dengan flight airasia tapi turun dan naik di Jakarta.Mahal betul tiket Bandung .Dan ramai juga bagitahu kalau ke Jakarta better naik KLM or MAS.Lagi selesa.Tak apa lah lain kali yer....( macam nak pergi lagi je ....heheheh)


  


     
Kali ni saya dah pandai beli tiket .Flight pukul 1 ptg.So keluar rumah dalam pukul 10.Sempat masak untuk bekalan.Masak Nasi goreng dan sambal bilis .Tak banyak sebab memang tahu kami memang akan makan betul betul kat sana .Hihihi salah satu sebab kami nak pergi Bandung .Ini di Lcct sementara nak tunggu masuk .Makan nasi goreng je .Saya bawa 2 bekas nasi 1 untuk makan di Lcct 1 lagi untuk makan di hotel.

Ini kami dah sampai Jakarta .Kali ni saya tak order makanan tapi anak-anak semua nak makan .Kat LCCT makan ,sebelum nak masuk flight beli hot n roll.Dalam flight makan lagi .Adoiii tak tahu mana diaorang ni letak .Sampai je airport Jakarta beli donut,sebab saya ingat airport ke hotel jauh .Sekali tak sempat nak habis donut dah sampai. Di Jakarta kami tak ada supir. Sebabnya kami memang tak nak stay or shopping di Jakarta .So book transport hotel untuk transfer ke airportsaja .Di Jakarta kami tinggal di Novotel.Terletak dalam shopping mall mangga dua.So boleh jalan jalan dan cari makan dalam mall.Tak perlu guna supir.Tapi actually kami tak makan pun disini .Kami makan dihotel je.Bila masuk mall ni shopping biasa biasa je makan pun fast food je.Tapi ada Carefour besar sangat .Memang besar dan luas.Hhehehe kami cari mee segera .

Semua tengah tunggu pesanan.Pak supir kami In...pagi-pagi dah terpacak depan hotel.Suka dia dan anak-anak dapat berjumpa lagi.
Kami fly ke Jakarta hari Ahad so Jakarta memang tak jammed. Kami balik Malaysia hari Sabtu Jakarta tak jammed juga.So memang kami plan cantik kali ni .Gambar ni kami berhenti breakfast masa on the way dari Jakarta ke Puncak .Pizza hut .hihii Dalam jalan jalan yang sempit dan penuh dengan manusia tu ada restoran pizza hut dibuka pukul 7 pagi .Anak anak saya memang plan nak makan puas puas di Bandung .Menunya lain sekali dengan Malaysia .Selama kami  di Bandung 3x kami makan pizza hut .Hehehe memang kemaruk pizza .Lupa nak cakap kami sebenarnya nak ke Taman Safari Puncak .So ini dalam perjalanan.Kami pergi hari Isnin,siapa yang plan nak pergi jangan pergi hari minggu memang capet .Sebelum saya pergi memang survey dah jalan nak ke Puncak ni .


Pemandangan dari dalam restoran pizza hut dan depan pintu .Masa ni memang sejuk .Kawasan tinggi .Perjalanan dari Jakarta ke Puncak memang best .Tapi dari Puncar ke Bandung sikit capet .Bukan jammed sebenarnya tapi banyak kereta dan jauh .Pula tu dah malam ,kami semua tidur sedar sedar dah sampai Bandung .

Ini pintu masuk Taman Safari .Bayaran nya mahal juga tapi rasanya memang berbaloi .

Kereta berderet ni que nak tengok binatang .Ramai pelancong dari Timur Tengah .Orang Malaysia saya tak jumpa.Ada pun Melayu dari Singapura .
Sebelum sampai semua xcited nak beli carrot nak bagi makan .Bila dah time nak bagi makan menjerit-jerit dalam kereta.Bingit telinga .Saya pula tak boleh nak tahan ketawa.Itu la kata berani sangat .Sekali ilama keluarkan lidah semua terjerit jerit .hihihi

Hai awak ......Close sangat dengan kami .Comel kan ....

Memang best tempat ni .Adventure...anak-anak saya suka sangat .

Ada cerita tau ....siang siang lion ni tido.Saya snap terlupa tutup flash.Terus bapa singa tu angkat kepala.terkejut kami semua .Qaid la paling marah .....berdebar sekejap.Di seksyen ni semua binatang puas so memang kena tutup tingkap.Dalamseksyen  ni ada ranger ....kami terserempak dengan harimau tengah merayap rayap .huhuhu tapi ranger halau tak bagi kacau kereta.Takut kan ....anak-anak saya diam je masa ni .hihihi

Tengah tunggu carrot tapi carrot kami dah habis.Qaid sempat usap badan dia .


Dah habis tengok binatang .....masa ni kami layan show pula .banyak show, ada yang tak sempat nak tengok pun .Dan banyak juga yang kami tak sempat habiskan .Maybe next time pula kot .Jangan jemu tau tunggu cerita lagi ....hihihi   
Ok sampai disini dulu .Kali ni kami pergi ada 3 camera .Nikon DSLR saya ,olympus dan ipad.Ipad saya banyak ambil show di Taman Safari .Tapi ada juga yang tak boleh ambil video .Saya harap dapat habiskan cepat or maybe masuk sikit sikit je gambar .....
Anak anak saya pun dah pandai baca blog ni .So rasa suka nak masuk kan gambar untuk tatapan diaorang juga .Lepas balik dari Bandung asyik tengok video dan gambar Bandung je .Lepas tu layan gambar dengan sepupu diaorang .Sebab tu nak juga tulis cerita Bandung ni biar jadi catatan perjalanan famili kami .
Terima kasih semua kawan kawan maya saya .....i like .

7 comments:

  1. wahhh sekali lagi jalan2 yer... bestnyerr. nnt naklah contact supir kat sana tuh.. mana tau kut sesat ke bandung lepas UPSR nanti kikiki

    ReplyDelete
  2. seronoknya bawa anak2 jalan..teringin juga

    ReplyDelete
  3. BLog Anda Sangat Bagusss...

    Kesempatan Kerja Sampingan Gaji Hingga 15 Juta/bln

    1. Karyawan tetap, gaji pokok 2 jt/bln.
    2. Segala jurusan SMU, SMK, D1, S1 dll..
    3. Tugas pekerjaan dapat dikerjakan melalui HP, warnet, Rumah, Sekolah dll (dengan system online) tanpa mengganggu rutinitas anda sehari-hari.
    4. Tugas pekerjaan: Mengentry data (memasukkan data) secara online melalui web perusahaan.
    5. Gaji : Per entry data Anda dibayar 10rb rupiah, Bila sehari anda sanggup mengentry 50 data maka GAJI Anda 10rbX50Data=500rb rupiah/hari, Bila dalam 1 bln maka 500rbX30hari=15Juta/bln.
    6. Kesempatan terbatas untuk 200 orang.
    7. Pendaftaran: Kunjungi "WEBSITE" kami dibawah iklan ini, daftarkan nama lengkap dan email anda untuk verifikasi keanggotaan.

    http://newkerjaonline2014.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Bagus tu bawa bekalan masa nak pergi jadi tak kelamkabut dengan anak-anak.

    ReplyDelete
  5. wah..best kak jalan2..adventure la kat safari park tu

    ReplyDelete
  6. Bingung cari akomodasi Transportasi di bandung ?

    MadeTravel Aja ,menyediakan paket wisata bandung (Bandung Selatan ,Bandung Utara dan Paket Shoping Bandung) paket ini sudah lengkap (All-In) Sudah Termasuk : Transportasi (+Transfer In/Out) ,Hotel ,Tiket Masuk Wisata ,Parkir ,Tips ,Tol ,Makan+Snack jadi anda tinggal duduk manis melihat keindahan kota bandung dengan ditemani tour guide yang ramah serta berpengalaman , untuk harga paket bisa menghubungi Tour Consult kami ,MadeTravel juga melayani jasa Rental mobil ,anda tidak perlu repot untuk biaya akomodasinya karena BBM ,Parkir ,Tol dan Supir sudah termasuk di dalamnya ,Supir yang ramah serta berpengalaman di bidangnya akan siap mengantar anda berkeliling kota bandung kemanapun anda inginkan harga untuk sewa /Unit/Harinya (18Jam) Rp.500.000 (Arena ,Xenia ,Avanza ,Ertiga) Rp.600,000 (New Kijang Innova Captain Seat ) bila anda ingin menggunakan Class Luxury ,Kami juga mempunyai Unit Luxury yaitu New Nissan Serena dan Toyota Alphard Vellfire untuk harga anda dapat menghubungi Tour Consultant Kami ,Selain itu kami juga menyewakan KIA Pregio ,Toyota HIace ,ELF Short/Long ,Bus Pariwisata 29 ,31 ,33 ,35 ,47 ,49 ,59 dan 63 Seat (harga dapat menghubungi Tour Consultant Kami).

    MadeTravel Bandung ,Jl.Sarijadi Raya Blok.7 No.106 Bandung 40151 Jawa Barat
    P1 : +62 881 3214-787 ,P2 : +62 878-234-224-27 ,BB : 31449B77 ,FB : MadeTour
    E : info.madetravel@gmail.com / marketing.madetravel@gmail.com ,Twitter : @TravelBdg ,Instagram :MADETRAVEL

    ReplyDelete
  7. kak.. safari ni jauh ke dari bandung? sebab kami plan nak ke sana,

    ReplyDelete