Sep 20, 2012

Attend kelas mesin my lock di Epal

Assalamualaikum ....

Khamis lepas saya sempat attend kelas anjuran Epal.saya dijemput hadiri kelas My Lock.MyLock ni sebenarnya mesin jahit tepi janome.
Saya diajar cara-cara service mesin.Cara nak tukar lampu ,cara nak letak minyak mesin .Ini kelas kedua saya attend cara-cara service mesin.Dulu saya pernah attend service mesin 2049.Mesin biasa.So saya pandai lah nak buka-buka semua skru tu cuci-cuci buang benang-benang.
So bila attend kursus saya dah kira macam cekap juga lah .Sebab dah ada pengalaman dengan kursus yang dulu .Satu ilmu yang saya dapat baru ni jangan tiup masa kita cuci-cuci part tu .Nanti cepat berkarat .Saya kalau cuci tu kadang-kadang memang suka juga tiup-tiup habuk yang melekat tu .Lepas ni jangan buat lagi tau .....
Bila dah kursus tu mestilah ada projeknya .Kotak pencil comel guna mesin jahit tepi .Dah yang paling besi cara buat tali.Tapi saya lupa la snap gambar sebab nak cepat balik.anak-anak kat rumah .Sayang kan kalau tak boleh tengok ...
oklah nanti jumpa lagi yer ....harap-harap dapat lah buka mesin tu minggu ni .
Suasana kelas ....EPAL puchong

Kawan sebelah saya ni ....snap jap ....

Ini pun kawan sebelah saya juga ....tali yang gold tu la tak sempat snap cara nak buat .Benang yang halus kemudian dipintal guna drill.3 kali pintal dengan dapat lah macam dalam gambar 
Ha inilah talinya.Pintal sendiri ni tau ....Dah tak larat bila balik dari kelas suruh anak dara ni je tolong pegang ...hahahah

12 comments:

  1. bestnya..kt melaka pun ada sekolah epal..kita nak g jugak belajar..weee..kumpul duit lagi..terima kasih awak kongsi cerita ini..pas ne updates lagi ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Ija ...akak sepatutnya banyak belajar dengan epal tapi masa yang tak ada ...maklum le driver

      Delete
  2. owwhh.. tak boleh tiup2 ek.. hehe.. biasa tgk mak buat, saya pun ikutlah.. tapi mesin saya tu tak pernah lagi servis buang habuk semua.. nak buat sendiri takut nnt tersalah bukak skru plak.. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila ...itu la pesan dari cikgu kami .Dia kata nanti part tu cepat karat .Maybe betul juga ...nafas kita ni bukan nya sedap sanagt ...hahahahha.Akak dulu cam tu gak sekarang boleh la takat nak cuci-cuci mesin tu

      Delete
  3. emm baru tau tokleh tiup. saya guna singer jer, selalu bersihkan guna berus yg ada sekali dlm tool kits tuh, servis setahu sekali hantar kedai jerrr

    ReplyDelete
  4. Mila ...Saya x pernah hantar lagi service .Selalu kalau bunyi kuat ke ,bila jahit tu macam pelik je berat ke saya buka sendiri je .Mesin baru lagikan so tak ada la ragam sangat ...

    ReplyDelete
  5. Bestnya. Yati dulu masa dok KL lagi nak pergi pusat EPAL puchong tu, tapi takde transport, susah skit nak jalan, plus masa tu Amirul kecik lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yati ...akak pun pergi kelas yang dijemput je sebab kelas belajar tak pergi pun.Pagi petang sekolah so susah la gerak.affan pun tak ada pengasuh .

      Delete
  6. sudah lama tak menjahit..mesti seronok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka menjahit ni ....cuma masa tu je

      Delete
  7. best kan dpt attend class mcm ni..sy xpernah lg attend mana2 class..teringin jugak tp xde peluang lg...huhu

    ReplyDelete
  8. Memang best tapi sangat suntuk masa akak ni

    ReplyDelete