Feb 5, 2015

Summer Camp di Kem Ayer Itam Batu Kurau -3


Assalammualaikum....

Ok part 3 ...cerita akhir summer camp. Hari ini hari akhir kami berkem.Hujan memang turun sejak semalam .Cuaca memang sejuk.Pagi ahad itu kami makan nasi lemak, beli saja .Jadinya kami boleh bermalas- malas dalam khemah,....memang seronok bermalas malas ni ....cuaca sejuk .Tapi sekejap saja sebab kami dipaksa bersihkan khemah dan bersihkan dewan.Mama pun kena bersihkan khemah sebab mama tidur seorang dalam khemah...hehhee rugi pula ..

Lepas breakfast nasi lemak, sempat juga goreng nasi ...walaupun dalam mood malas..kami ada game.Permainan galah panjang.Saya hampir lupa peraturannya....nak main tahu tapi lupa peraturan.Dah lama tinggalkan permainan tradisional ni .Tambanhan jengket atau teng-teng ...nak lompat 3 kotak tu pun rasa macam tak lepas...



Ok ini sesi pilih geng...tak boleh pilih sebab tak adil, sebab tu kena cabut undi. Kalau diaorang pilih sendiri , geng budak kecil , geng remaja , geng besar    macammana nak lawan .Jadinya kami yang tetapkan kumpulan masing-masing...hehehe




Ini geng dewasa ....saya tak snap banyak sangat sebab sibuk nak tolong anak-anak...terjerit -jerit bagi arahan.Sebab macam Qaid , Affan memang susah nak faham lagi ....main redah je...




Ini geng dewasa lagi ....game diaorang memang best sebab masing-masing dah tua ...dah pandai ...siap ada stunt ...hahahah jatuh tersungkur , jatuh terlentang .....hahahah . 




Lepas kami main galah panjang siap-siap kami nak melalui cabaran 4 x4 track. Memang enjoy , dan sangat happy ....Laluan sukar tu lah sangat sebab bawa anak-anak kecil.Lagipun saya duduk sebelah driver so tak rasa sangat kecut perutnya...



Walaupun hujan anak-anak berebut nak duduk kat belakang ....basah lencun masing-masing.Kami lintas sungai ni ....drivernya abang dan anak saudara saya .Diaorang dah biasa cabaran ni ....besttttt lintas sungai dengan kereta...hehehehhe





Gambar atas ni padang ragut lembu.Kabus tebal ...cuaca sejuk sangat .Ramai yang tanya ni di Kota Kinabalu ke...bukan ni di High Chaparal ....Batu Kurau ...hehehhe









Berhenti sekejap ...tapi tak lama sebab cuaca tak mengizinkan ...walau nampak best ,kecik sungai nya tapi hujan lebat di bukit memang merbahayakan....kami singgah dan minum pagi .Bawa bekal....

Laluan 4x4 ...kawasan kelapal sawit ....




Ok dah nak tamat ....berkumpul sambil nyanyi , main games....cuaca sejuk sangat .Walau pun rasa sekejap kami jalan-jalan dengan 4x4 tapi bila tengok jam hampir 2 jam.Balik tu saya memang lapar....bukan saya saja semua orang lapar.Menu kami ayam masak kicap pedas ,masak lemak pucuk manis dan sambal belacan....memang sedap ....


Habis dah kem.....semua dapat hadiah ...hadiah sponsor dari kami ...sapa nak beli beli jer...heheheh

Gambar bawah ni , saya snap masa tengah drive....inilah pekan Batu Kurau ...masa ni Kuala Kangsar dah dilanda banjir ....cuaca sangat sejuk ...hujan tak berhenti sejak hari ahad...ini saya snap hari selasa.Hari Isnin malam lebih kurang pukul 11 mlm hujan lebat sampau lah ke esok pagi ...memang lebat sangat .tak ada masa nak gerimis ke ,renyai ke....sebab tu lah memang banyak kawasan dilanda banjir ...

10 comments:

  1. Bestnya.. saya bab redah sungai tu mcm seram sikit la..

    Time banjir ek ni.. syukur area tu x kena.. time tu mmg hujan x berhenti2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tp naik naik bukit tu yg takut....hhehe
      aa...hujan mmg x berhenti...risau juga takut banjir x boleh blk kl...hehe

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Yati baca cerita je. Gambor semua tak load, pelik juga yati. Dua kali yati try reload blog kak suzie, tak keluar juga gambor. Takpe la, mungkin line rumah yati yang slow.
    Lintas sungai naik 4X4 tu yati seriau tengok. Tak pernah sampai lagi pekan Batu Kurau. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa...yati kenapa yer x leh buka ....akak nampak je gambo

      Delete
    2. Kak Suzie, Yati dah boleh nampak gambor. Hehe... :)

      Delete
  3. alahai.. tak nampak gambor le plak...
    Baca cerita tuh nampak happ benor, lama dah x g aktiviti lasak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ....sama problem ngan yati ...

      Delete
  4. Wah kami pun suka aktivity luar seperti ini.
    Lama tak main galah panjang hehehe...

    ReplyDelete
  5. Suka kan....berkumpul dengan famili memang best ...

    ReplyDelete