Nov 9, 2015

Aina Widad

Assalammualaikum

Aina Widad ni anak no 3 ...lahir pun ceasarian sebab senget sikit masa dalam perut .Masa tu dah ada 2 anak perempuan so harap-harap dapat lah boy tapi tak ada rezeki ...keluarnya girl juga .Masa lahir beratnya 3.6kg... 2 tahun widad duduk dengan bibik tini .Sayang sangat dengan dia.Nak balik pun nangis-nangis sebab sedih nak tinggal widad. Lepas widad baru dapat boys...

Baru ni kena masuk ward sebab mata dia sangat kuning then dia komplain sakit kepala.Masa tu kan jerebu kuat . Sepatutnya dia memang kena 3bulan sekali pergi check up tapi sebab sabtu asyik sibuk je saya tak bawa pula jumpa doktor.Doktor pula di Hospital Pusrawi ...malas nak pindah-pindah sebab semua rekod ada di Pusrawi.

Masuk ward baru ni sebab doktor takut ada jangkitan kuman or virus.So bila urine test ok boleh ler keluar ward.Duduk dalam ward macam lepak kat hotel sebab nya dia sihat x demam ...heheh 
 Minggu ni baru nak pergi lagi untuk ambil blood test . Saya ada thalasemia minor maybe widad pun ada tapi yang peliknya mata dia sgt kuning .Yang buat kita tak risau hb ok n dia sihat jarang demam .Kalau penat sangat lagi cepat mata dia kuning .


Selalu dia akan ikut kami pergi kenduri or ikut saya  heheh
Kakak n adik dia jarang nak ikut sebab diaorang ada geng .Widad anak tengah so dia macam sorang -sorang heheh


Dengan abah ...lagi banyak songeh 

Ok nak mulakan cerita lain .2 jenis kuih muih ni saya buat juadah berbuka masa 9 dan 10 muharram .
Mula-mula tu kuih getas .Husband saya dan saya suka kuih ni .Kalau balik besut selalunya kami cari kuih ni .Tapi saya buat ni guna kelapa tua...tak ada kelapa muda huhuhu ...Senang je nak buat rupanya.Saya google dan banyak resepinnya .Saya cari yang senang ...hehee


Kuih kedua ni pula masalavadai...Tak tahu lah mana satu yang betul.Vadai ke masalavadai ke ...janji kacangnya kacang dal...hahahah Saya suka juga tapi jarang beli ....susah juga nak jumpa orang jual.
Bila buat sendiri puas rasa makan .Wafi n sofiya pun makan , sedap diaorang kata .Yelah sebelum ni tak pernah beli pun ...heheh
 Jap nak letak resepi ...sebab dapat resepi dari kawan saya ....

Kacang Dal rendam 3-4 jam
udang kering  ( tak letak sebab husband tak suka )
cili kering
Bawang besar
bawang putih
daun kari
jintan manis dan jintan putih ( hujung2 sudu je )

Cara;-
Blender basah kacang separuh bagi hancur , separuh lagi blend bagi kasar2 sikit
Sejat sekejap kacang tapi jgn lama nti kering sangat .
Bahan2 diatas diblend kecuali daun kari bawang potong
Campur dua-dua bahan dan masukkan bawang potong daun kari n cili kering potong
rasakan dengan garam
bentuk kan bulat dan leper kan ....grg dlm minyak yang panas dengan api sederhana..

Selamat mencuba



7 comments:

  1. Semoga Aida Widad sihat.
    Vadei tu, kedai mamak sini ada jual, petang-petang. Yati suka vadei lagi satu tu, yang bentuk macam donut. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah ....yang tu sedap juga yati kan...tapi akak jarang beli...

      Delete
  2. Owh.. kawan saya dulu mata kuning sebab ada galstone. Batu dalam hempedu.. dah tua baru tau ada.. hehe..

    Sodapnya kuih getas. Vadai pun feveret.. sodapppnya... nasib baik malu. Kalau x dh smpai bangi.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah Zila...doc memang srh buat ultra sound pun...lepas-lepas ni kot .Sebulan sekali memang ke hospital je skrg ni

      Alah boleh je dtg...x ada kuih ni ...kuih lain ada ...heheh

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Vadai ni kegemaran papa Tukang Kebun ni. Rajin dia beli di pasar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kena tengok sapa yang jual hehehhe

      Delete