Aug 1, 2016

Durian....durian .....


Assalammualaikum...

Sejak beraya memang saya tak turun bersenam .Sakit semua urat kaki dan badan pun lemau .Husband pula ada di rumah so kerja menghantar ambil anak dah meringankan .
Last week dapat turun 3kali dengan group fit camp di Taman Tasek Cempaka BB Bangi .
Berpeluh-peluh , sampai dalam mata pun peluh masuk .hehehe Baru rasa sedap lutut sikit hehehe
Badan tak tahu turun berapa kilo tapi memang rasa baju semua loose je.Tambah-tambah baju raya rasa loose sangat .

Helmet tu saya punya lah ....husband hantar naik motor heheh

Ini cerita jual durian didepan rumah .Parking lot rumah saya hehhee.Mujur juga tak charge sewa tapak kan ....heheheh.Abang saya ni ada wedding dan kawan dia order lemang 200 batang .Sementelah pula kereta kosong dia pun bawalah durian rambutan penuh kereta.Durian lebih kurang 250 kilo.Dia kata nanti dia nak jual je tepi-tepi jalan area BB Bangi je . 
Saya pun terfikir nak wassap group taman jelah .Sekali kena serbu memang macam pasar hehehe Husband pula wasaap group sepupu sepapat dia . hehehe 
Masa ni habis buah ...saya suruh pasang payung sebab panas dah .


Pilih-pilih ....jiran saya tengah pilih buah-buahan.

Ini pula saya pack untuk yang srh order sebab berkerjalah berkursus lah .Sampai kemalam lah saya tunggu buah ni tuan dia datang ambil.Mujur juga ada satu je open house.


Meriahkan....Affan pun sama sibuk menolong heheh


Ini buah star, buah kundang atau remia ......rasanya sama je kot cuma panggilan lain-lain.Lama sangat saya tak makan buah ni .Kalau yang dijual di pasar malam lonjong sikit bentuknya saya tak suka sebab manis sangat .Rasanya itu buah dari siam.Tapi ini buah dari kampung rasanya masam-masam manis .Kalau muda memang masam.Dah selamat saya jeruk pun .


Petai saya order dari kawan saya .Saya kopek siap-siap dan simpan dalam freezer.Dah 2-3 x saya buat macam ni , memang petai sentiasa ada stok dalam peti saya .Kalau nak guna petai just rendam kan sikit dengan air sekejap dah boleh guna.Durian pun , saya simpan dalam freezer.Kalau durian elok nak makan dengan pulut durian pun ok.kalau yang kurang elok saya buah kuah durian atau jemput durian .nanti kalau saya nak buat jemput durian saya share kat sini.Resepi mentua saya .Memang sedap ....



Masa jual durian suami saya di Kemaman , pagi semalam baru dia dapat makan durian.Mujur masih molek duriannya.Orang kelantan tak boleh dipisahkan dengan nise atau gula kabung .heheheh Saya pula dah tak letak gula tu ...just santan yang bergaram je.Santan pun basah-basahkan pulut je. Style hhusband pula memang berkuah santan tu .Kahwin lain-lain negeri hehehe ikut jelah kan ....hehehe

Ok jumpa lagi ....

12 comments:

  1. Terliurnya lama tak makan buah kundang tau, walaupun kekadang bergetah dan kelat sikit bila banyak sangat makan.

    Seronoknya buka gerai durian dekat carpark!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lama x mkn kundang tu d, ni baru dapat.
      meriah...hehehhe

      Delete
  2. lamanya tak tengok kundang bulat gitu. memang sedap cecah garam... buat samabl pun sodap. Dulu2 masa kecik suka cari buah kundang bila musimnya... nostalgia betul hihi

    Lama dah tak berBW ni... ada budak kecik ni susah skit, org buka PC dia lah yang terlebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...igt zaman pandai panjat pokok...heheh
      lelama dia beso senang lah...dok sorang pula kat rumah heheh

      Delete
  3. waaa... baju dah loose.. kena amik gambar byk2 ni.. hihihi ;)

    sedappnya durian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambik je gambo tapi awat semua nampak beso...hahaha

      Delete
  4. Salam sis, nak tnya kat mana ni sis? Da habis Selangor saya cari Buah kundang. Isteri mengidam..mintak sis WhatsApp saya ye.0132650944. Pening dah ni Duk mencari

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak nur iman x tahu ada lagi ke tak sekarang .saya dekat kajang.rasa mcm dah habis buah.nanti saya tanya n wasap

      Delete
    2. sori...dah x ada lah buah.dah habis musim.saya pernah beli di cold storage klcc 6 biji rm30. sedap ...mengkal buahnya...cuba cari kat sana...

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. salam sis. boleh minta no talifon abng sis x? x pon bagi no talipon saya kat dia. nk beli buah kundang. isteri mengidam..da lama duk mencari. 0132650944.. harap2 la ada lagi

    ReplyDelete