Hari Sabtu komuniti taman saya mengadakan gotong royong dan ceramah Ramadan.Disampaikan oleh Ustaz Zaidi .Rumah saya berdekatan dengan surau so husband suruh goreng pisang untk minum petang.Dan kerabu timun untuk makan malam tu .
Topik ceramah oleh Ustaz Zaidi memang best.Banyak menyentuh hal akidah dan tauhid.Dan bila difikirkan memang kadang-kadang kita tak perasan dengan perkataan kita dan tulisan kita .Kena renung-renungkan....
Ramadan juga mengajar kita berdisiplin pada diri kita sendiri.Ada ke orang tahu kita tak puasa...tak kan ...cuma kita dengan Allah saja yang tahu .So kita belajar jujur dengan diri kita dan Allah .
Hari Ahad pula inilah aktiviti saya ...sediakan sambal ikan bilis untuk Ayuni anak saudara yang sedang buat nursing course di Asunta.Ikan bilis ni memang garing dan tahan lama.
Resepi saya ikan bilis saya :
Ikan bilis digoreng garing.
Cili yang dikisar bersama bawang merah dimasukkan kedalam kuali tanpa minyak.Masak sampai airnya kering.Bila dah kering baru masukan minyak gorengan ikan bilis.Masuk gula dan garam secukup rasa.Insya Allah ....menjadi
Dan ini pula karipap ....buat banyak dan difrozen kan.So nanti senang masa sahur nak makan panas kan je.Intinya daging dengan kentang.Memang best ....hehhehe perasan
Sahur malam pertama
Nasi putih
daging dendeng (dikirim oleh mentua dari Trengganu )
Sup kentang
Telur dadar kucai
Berbuka:
Nasi minyak ikan
Dalca Sayur
Salad
Sambal Tomato
Buah Melaka
kak suzie.. karipap gebu itu buat saya teringin la.. hahahah...
ReplyDeletesambal ikan bilis tu..aduh.. sedap..sedap... :)
sedapnye kak...ish3..dugaan d bln pose..mknn sume nmpk b,ganda2 sedapnye..hehe
ReplyDeleteNoEn: memang sedap tambah kalau masa sahur kan...
ReplyDeleteZila: karipap tu nampak tak cantik sebab tapi isinya sedap heheheh akak tak guna butter tapi guna minyak jagung ...sihat sikit
ReplyDeleteZira : nasib baik akak lupa ambik gambar buah melaka kalau tak hmmmm lagi teringin
ReplyDeletemmg rajin suzie ni,...bersahur pun ada kuih
ReplyDelete